Αυτά είναι τα σημεία αναφοράς των Χανίων, αυτά που όποιος επισκέπτεται την πόλη, πρέπει να τα δει… Εμείς συγκεντρώσαμε τα πιο φημισμένα εντός και εκτός συνόρων των Χανίων, ακόμα και εντός και εκτός των συνόρων της χώρας!
Από την Κατερίνα Ρίγκου
ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ
Αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους επισκέπτες των Χανίων, αφού καταφέρνει να ικανοποιήσει τις επιλογές και τις προτιμήσεις ακόμα και των πιο «δύσκολων». Διαχρονικό σύμβολο του Λιμανιού, ο Αιγυπτιακός Φάρος (χτισμένος κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας), τον οποίο μπορείτε να χαζέψετε για ώρες χάρη στη θέα που εξασφαλίζουν όλα τα μαγαζιά κατά μήκος του Λιμανιού, όπως cafés, εστιατόρια με πεντανόστιμα πιάτα, gourmet ή παραδοσιακά, μπαράκια κ.ά. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το θαλασσινό αεράκι και τον ρομαντισμό που αναδίδουν τα παλιά κτήρια στα γύρω στενά σάς καλούν να απολαύσετε την πιο αυθεντική χανιώτικη ατμόσφαιρα!
Διαβάστε ακόμα: 10 κρυφά διαµάντια στην Ευρώπη!
ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΣ ΦΑΡΟΣ
Ο Αιγυπτιακός Φάρος δεσπόζει περήφανα στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων για περίπου μισό αιώνα και γι’ αυτό συγκαταλέγεται ανάμεσα στους παλαιότερους στον κόσμο. Είναι δημιούργημα των Ενετών (τέλη 16ου αι.), ενώ ανακατασκευάστηκε από τους Αιγυπτίους τη δεκαετία 1830-40. Έχει ύψος 21 μ. και αποτελεί το ιδανικό σημείο για μοναδικά φωτογραφικά ενσταντανέ. Έχει κυκλική κορυφή, 16 γωνίες στο κέντρο του και 8 γωνίες στη βάση του και λόγω του ιδιότυπου αρχιτεκτονικού του στυλ θυμίζει πολύ έντονα μιναρέ.
ΓΙΑΛΙ ΤΖΑΜΙΣΙ
Είναι επίσης γνωστό ως τέμενος του Κιουτσούκ Χασάν και σημαίνει απλούστατα… τζαμί του γιαλού. Χτίστηκε το β΄ μισό του 17ου αι. και θεωρείται εξαίσιο δείγμα αναγεννησιακής ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Στο παρελθόν έχει στεγάσει, μεταξύ άλλων, το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο και σήμερα αποτελεί ιδανικό χώρο για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το 1923 σταμάτησε τη λειτουργία του ως τζαμί (στην αυλή του οποίου συναντούσες φοινικόδεντρα και τάφους πασάδων), ενώ εκείνη την περίοδο γκρεμίστηκε και ο μιναρές του.
Διαβάστε ακόμα: Μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα! Τι πρέπει να δείτε και τι πρέπει να κάνετε στο Ναύπλιο!!! 4+1 πράγματα
ΝΕΩΡΙΑ
Πέρα από τον Αιγυπτιακό Φάρο, το στίγμα των Ενετών στο Παλιό Λιμάνι το αναγνωρίζουμε και σε αυτά τα πέτρινα θολωτά κτήρια -νεώρια ή αλλιώς arsenali- τα οποία, τους χειμερινούς μήνες, χρησίμευαν για την απόσυρση και τη συντήρηση των πολεμικών πλοίων. Από τα 17 που έχτισαν συνολικά (16ος-17ος αι.) διατηρούνται μόνο 7 και ένα ακόμα δυτικότερα, το Μεγάλο Αρσενάλι. Χάρη στην εντυπωσιακή τους σύνθεση καταφέρνουν και τραβούν τα βλέμματα όλων των επισκεπτών. Tip: Το γνωστό παλαιότερα ως «ασκεπές νεώριο» ή Νεώριο Μόρο είχε καταστραφεί από βομβαρδισμούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά μετά από μια αξιοθαύμαστη αποκατάσταση που ολοκληρώθηκε το 2011, στεγάζει σήμερα τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων, αλλά και χώρους για πολιτιστικά events και café!
ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΣΕΝΑΛΙ
«Απομονωμένο» στα δυτικά σε σχέση με τα άλλα, το πιο επιβλητικό από τα Νεώρια του Παλιού Λιμανιού χτίστηκε γύρω στα 1600 και «φιλοξενούσε» κάποτε τη ναυαρχίδα του ενετικού στόλου. Τα τελευταία 150 χρόνια άλλαξε πολλές φορές «πρόσωπο», αφού λειτούργησε, μεταξύ άλλων, ως σχολείο, δημοτικό νοσοκομείο αλλά και δημαρχείο! Σήμερα στο Μεγάλο Αρσενάλι στεγάζεται το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο οποίο διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις που αφορούν την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική, τη μουσική και όχι μόνο!
ΦΡΟΥΡΙΟ ΦΙΡΚΑ
Αν και χτίστηκε από τους Ενετούς τον 17ο αι., η ονομασία που επικράτησε είναι τουρκική και παραπέμπει σε «στρατώνα». Βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα της Ακτής Κουντουριώτου και χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την προστασία του λιμανιού από ξένους εισβολείς. Η ιστορικότητά του οφείλεται και στο ότι εκεί υψώθηκε η ελληνική σημαία το 1913, με την επίσημη ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, παρουσία του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και του βασιλιά Κωνσταντίνου. Στις μέρες μας στεγάζει το Ναυτικό Μουσείο, ενώ κατέχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές όλων των Κρητικών, αφού αποτελεί σύμβολο των αγώνων που έδωσαν για την ελευθερία!
ΟΔΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ
Η περιήγηση στα βορειοδυτικά της Παλιάς Πόλης αναπόφευκτα θα σας οδηγήσει κάποια στιγμή στην… άκρως ατμοσφαιρική Οδό Αγγέλου. Ένα μικρό δρομάκι που λειτουργεί σαν «πύλη» της συνοικίας του Τοπ Χανά και σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει με τα βενετσιάνικα και οθωμανικά διατηρητέα αρχοντικά της αλλά και το ψηλότερο (5ώροφο) τούρκικο κτίσμα στην πόλη! Επίσης, εδώ θα συναντήσετε μερικά από τα… κουκλίστικα boutique hotels των Χανίων, που κερδίζουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερους ταξιδιώτες, ενώ χάρη στη ρομαντική του ατμόσφαιρα αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς καλλιτέχνες αλλά και ερωτευμένα ζευγάρια!
ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ ΝΤΑΛΙΑΝΗ
Το άλλοτε εγκαταλειμμένο δρομάκι αποτελεί πλέον, μετά και την πεζοδρόμησή του, ένα από τα hot spots της βραδινής διασκέδασης και μια από τις πιο δυνατές περαντζάδες σε όλην την πόλη. Με τον χαρακτηριστικό μιναρέ να δεσπόζει από ψηλά, τα παλιά πετρόκτιστα ψηλά σπίτια και τα προσεγμένα μεζεδοπωλεία και μπαράκια, κατατάσσεται δικαίως ανάμεσα στις πιο γραφικές γειτονιές των Χανίων, την οποία επιβάλλεται να εξερευνήσετε!
ΣΠΛΑΝΤΖΙΑ
Μεταξύ Παλιού Λιμανιού και Κουμ Καπί συναντάμε την παλιά τουρκική συνοικία της πόλης, η οποία διακρίνεται για το ιστορικό της παρελθόν, αφού έπαιξε σημαντικό ρόλο σχεδόν σε κάθε περίοδο της κρητικής ιστορίας. Εδώ βρισκόταν κατά την αρχαιότητα το μινωικό ανάκτορο της Κυδωνίας, εδώ και το μοναστήρι του τάγματος των Δομινικανών, το οποίο στη συνέχεια μετατράπηκε επί Τουρκοκρατίας σε στρατώνα γενιτσάρων. Στο κέντρο της, την Πλατεία 1821, δεσπόζει ο αιωνόβιος πλάτανος κάτω από τον οποίο γίνονταν οι δημόσιες εκτελέσεις από τους Οθωμανούς, ενώ εδώ ακριβώς στέκεται και ένας από τους πιο ιδιόρρυθμους ναούς όλης της χώρας, ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος διαθέτει και καμπαναριό και μιναρέ! Σήμερα, η πεζοδρόμησή της τής έχει προσδώσει νέο «αέρα», στον οποίο συμβάλλουν και τα ψαγμένα στέκια που «ξεφυτρώνουν» με ραγδαίους ρυθμούς!
ΧΑΛΕΠΑ
Στ’ ανατολικά της κυρίως πόλης, θεωρείται η πιο αριστοκρατική συνοικία των Χανίων, η οποία από τον 19ο αιώνα καταφέρνει και διατηρεί μέχρι σήμερα όλα τα αρχοντικά της στοιχεία. Το υγιεινό της κλίμα αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα ώστε να προσελκύσει πολλούς εύπορους Έλληνες και Τούρκους, η παρουσία των οποίων συνετέλεσε στο να αναδειχτεί κάποια στιγμή σε ξεχωριστό δήμο. Την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας (1896-1913), εδώ βρίσκονταν τα προξενεία των ξένων δυνάμεων, η έδρα του ύπατου αρμοστή (πρίγκιπας Γεώργιος) και το επίκεντρο όλη της πολιτικής και διπλωματικής ζωής. Στους κόλπους αυτής της συνοικίας άλλωστε γαλουχήθηκε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος!
ΤΑΜΠΑΚΑΡΙΑ
Από τα μέσα του 19ου αιώνα αποτελούσαν ένα σπουδαίο βιοτεχνικό κέντρο, το οποίο φημιζόταν για τα εξαιρετικής ποιότητας δέρματα που επεξεργαζόταν. Η περιοχή, ανάμεσα στα Χανιά και στη Χαλέπα, ήταν ιδανική για την εγκατάσταση βυρσοδεψείων, που γνώρισαν μοναδική ακμή μέχρι την περίοδο του Μεσοπολέμου. Αν και σήμερα παρουσιάζουν μια εικόνα εγκατάλειψης, εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν πολλούς επισκέπτες, το οποίο από μόνο του αποτελεί ισχυρό κίνητρο για μια οργανωμένη πρωτοβουλία ανάπλασης.
ΟΔΟΣ ΚΟΝΔΥΛΑΚΗ
Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του μεγάλου Κρητικού λογοτέχνη Ιωάννη Κονδυλάκη (έργα του «Όταν ήμουν δάσκαλος», «Ο Πατούχας» κ.ά.), ο οποίος θεωρείται ένας από τους καλύτερους Νεοέλληνες πεζογράφους. Ξεκινάει από το λιμάνι και φτάνει μέχρι τα νότια τείχη της πόλης, ενώ είναι ο κεντρικός δρόμος της παλιάς εβραϊκής συνοικίας, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στα Χανιά τα χρόνια της Ενετοκρατίας (ή κατά την Τουρκοκρατία σύμφωνα με άλλες ιστορικές αναφορές). Στην πάροδο της οδού διασώζεται η μία από τις δύο εβραϊκές συναγωγές που γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Χαρακτηριστικό του δρόμου είναι το μεγάλο πλάτος του, το οποίο εξυπηρετούσε στην εύκολη μεταφορά εφοδίων και όπλων από το λιμάνι κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, ενώ σήμερα εξασφαλίζει σε όλους τους διερχόμενους τον πιο όμορφο καλοκαιρινό περίπατο.
ΟΔΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ
Διατρέχει τη γραφική συνοικία του Τοπανά (ή αλλιώς Τοπ Χανάς) από βορρά προς νότο και είναι ένας από τους ευθύτερους και φαρδύτερους δρόμους της Παλιάς Πόλης. Στο τέλος της Θεοτοκοπούλου θα συναντήσετε το Φρούριο Φιρκά, τη μονή του San Salvatore (15-17ος αι.) που φιλοξενεί τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων και απέναντι τη βενετσιάνικη αποθήκη από την οποία πήρε την ονομασία ο Τοπανάς (top hane στα τούρκικα). Πριν από την επίσημη ονοματοδοσία της, οι παλιότεροι την αποκαλούσαν και «Φαρδύ σοκάκι του Τοπανά» και αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να γνωρίσουν την ομορφιά και τον «αέρα» μιας άλλης εποχής!