Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025
8.7 C
Athens
HomeΓερμανίαΒερολίνοΤο τείχος του Βερολίνου μέσα από εντυπωσιακά φωτογραφικά κλικ! (photos)

Το τείχος του Βερολίνου μέσα από εντυπωσιακά φωτογραφικά κλικ! (photos)

Ανεγέρθηκε στην καρδιά του Βερολίνου το βράδυ της 12ης Αυγούστου 1961 από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και ξεκίνησε να κατεδαφίζεται 28 χρόνια μετά, στις 9 Νοεμβρίου του 1981.

Σήμερα, σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένο, το Τείχος έχει αφήσει το δικό του στίγμα στην αστική πολεοδομική οργάνωση του Βερολίνου, ενώ αρκετά είναι τα μουσεία που το έχουν ως θέμα.

Ένα τείχος που «κρύβει» μια ολόκληρη ιστορία, το Τείχος του Βερολίνου αποτέλεσε σύμβολο του ιδεολογικού και πολιτικού χάσματος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και πηγή έμπνευσης για πλήθος λογοτεχνικών βιβλίων και ταινιών. Για τους Γερμανούς της Δύσης αποτέλεσε το «τείχος της ντροπής», ενώ για ανατολικογερμανική κυβέρνηση ήταν ένα «αντιφασιστικό τείχος προστασίας».

- Advertisement -

Η πόλη «διαμάντι» της Ιταλίας με τις μαγευτικές παραλίες… που δεν έχεις ανακαλύψει ακόμα! (photos)

Υψώθηκε από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας με σκοπό να εμποδίσει την ολοένα και αυξανόμενη φυγή των κατοίκων της προς την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και αποτέλεσε σύνορο μεταξύ του Ανατολικού Βερολίνου και του Δυτικού Βερολίνου για διάστημα άνω των 28 ετών. Και για ολόκληρη την Ευρώπη, όμως, το Τείχος του Βερολίνου αποτέλεσε το σημαντικότερο σύμβολο της διχοτόμησής της από το σιδηρούν παραπέτασμα. Έπεσε τη νύχτα της Πέμπτης 9 προς Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 1989, έπειτα από 28 χρόνια και σήμερα έχουν απομείνει λίγα κομμάτια του, με το ανατολικό μέρος του να είναι καλυμμένο από γκράφιτι τα οποία, φυσικά, δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, το 1990 118 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο κλήθηκαν να διακοσμήσουν τα τμήματα του τείχους που δεν είχαν καταστραφεί. Ας ρίξουμε μια ματιά στην ατμόσφαιρα που επικρατεί σήμερα στο τείχος, μέσα από τον φακό του sooc και του Αλέξανδρου Μιχαηλίδη.

Απίστευτο! Αυτή η χώρα απορροφά περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο εκπέμπει! (photos)

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Μιχαηλίδης / sooc

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,028LikesLike
88,591 FollowersFollow
186,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ