Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
15.8 C
Athens
ΑρχικήΕλλάδαΠλάτανος Αρκαδίας: Το αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό με τα τρεχούμενα νερά και τα...

Πλάτανος Αρκαδίας: Το αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό με τα τρεχούμενα νερά και τα αιωνόβια πλατάνια!

Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό χωριό στην  Αρκαδία, αμφιθεατρικά χτισμένο στις πλαγιές του Πάρνωνας που θυμίζει νησί και σε απόσταση μόλις 180χλμ από την Αθήνα και 22 χλμ. από την παραλία του Άστρους.

Αρκαδία: 3 άγνωστα χωριά της μια ανάσα από την Αθήνα! (φωτο)

- Advertisement -
Πανοραμική εικόνα του χωριού Πλάτανος στην Αρκαδία

Τα πολλά πλατάνια

Το χωριό περιβάλλεται από πολλά πλατάνια εκατοντάδων χρόνων εξ ου και η ονομασία του χωριού. Έχει μάλιστα ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός.

Έτσι όπως είναι χτισμένο μοιάζει με νησί, γεμάτο σοκάκια στο οποίο δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα! Λέγεται μάλιστα ότι οι κάτοικοί του κατάγονται από νησί νησί, πιθανόν την Αίγινα.

Διαβάστε ακόμα: Εντυπωσιακό θέαμα: Έλατα βυθισμένα σε λίμνη

Δίπλα στο χωριό κυλά ο ποταμός Βρασιάτης. Λόγω του ποταμιού έχουν δημιουργηθεί στο χωριό πολλές δημόσιες βρύσες και αυλάκια. Συνορεύει με το χωριό Χάραδρος, Άγιος Ιωάννης και το τσακώνικο χωριό Σίταινα.

Σε απόσταση 2 χλμ από το χωριό βρίσκεται το φαράγγι της Λεπίδας.

Στον Πλάτανο, λόγω των άφθονων νερών του, λειτουργούσαν παλαιότερα νερόμυλοι, νεροπρίονο και νεροτριβή. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων και κάποτε με την κτηνοτροφία.

Τρεχούμενα νερά και παλιοί νερόμυλοι. Πλάτανος Αρκαδίας

Οι εκκλησίες

Στο χωριό θα δείτε 5 εκκλησίες. Ο Άγιος Γεώργιος, βρίσκεται στον απέναντι λόφο και θεωρείται ως η πρώτη εκκλησία του χωριού.

Στο πάνω μέρος του χωριού βρίσκονται οι Άγιοι Θεόδωροι που σύμφωνα με την παράδοση ήταν ο πρώτος οικισμός.

Η εκκλησία πέρα Παναγιά, βρίσκεται στον δεύτερο λόφο δεξιά του χωριού, περικυκλωμένη από νερά και πεζούλες κατοίκων που οργώνουν. Η περιοχή εκεί λέγεται Σέλα και παλαιότερα αποτελούσε μοναστήρι το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 15ου αι. και αγιογραφήθηκε από τον Γεώργιο Κουλιδά.

Ανακαλύπτουμε εδώ ακόμα ένα γραφικό αλλά λιγότερο γνωστό χωριό της Αρκαδίας, τον Καρδάρα και ένα κατάλυμα με σουίτες με βαθμολογία 9,4!

Σύμφωνα με την παράδοση, η εκκλησία πήρε την ονομασία της από έναν Τούρκο αγά, ο οποίος έταξε μια χρυσή σέλα προκειμένου να σωθεί το παιδί του από μία αρρώστια, που τελικά σώθηκε. Στην εκκλησία, ζούσαν καλόγεροι που όμως κρεμάστηκαν από τους Τούρκους. Έχει δημιουργηθεί βρύση και τσιμεντένια παγκάκια στην περιοχή του παρεκκλησιού.

Η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρίσκεται στο πάνω μέρος του χωριού και γίνεται λειτουργία κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου. Και αυτή η εκκλησία αποτελούσε παλαιότερα μοναστήρι (18ος αι.) όπου είχαν κελιά καλόγεροι.

Καρδαράς: Ανακαλύπτουμε το γραφικό χωριό της Αρκαδίας και ένα κατάλυμα με σουίτες με βαθμολογία 9,4!

Τέλος, η εκκλησία του Αγίου Πέτρου, που βρίσκεται δίπλα από το κοινοτικό γραφείο του Προέδρου του χωριού. Κεντρική εκκλησία του χωριού είναι η Αγία Άννα, που γιορτάζεται στις 25 Ιουλίου η κοίμηση της, με περιφορά εικόνας στα σοκάκια του χωριού.

Στα παλαιά χρόνια, στη γειτονιά του χωριού ονόματι Καρακαλά ήταν συγκεντρωμένη η αγορά, με κουρείο, παντοπωλείο και δύο κρασοπουλειά.

Το χωριό δεν έχει πολλές δομές φιλοξενίας αλλά θα βρείτε ξενώνα όπως και 2 καφενεία. Οι επισκέπτες είναι κυρίως ορειβάτες και φυσιολάτρες, οι οποίοι κάνουν πεζοπορία στο φαράγγι της Λεπίδας, στη γέφυρα που οδηγεί στον παλαιό δρόμο για το Άστρος που ονομάζεται Σκάλα και εξυπηρετούσε τον κόσμο πριν γίνει το οδικό δίκτυο. Ακόμη κάνουν πεζοπορία στο παλαιό μονοπάτι Πλάτανος-Σίταινα.

Δείτε το χωριό στο βίντεο

Πλάτανος Αρκαδίας | Platanos Arcadias | Aug 25, 2019 | Aerial drone video 4k

Διαβάστε ακόμα: Σπήλαιο Λιμνών- Ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια του πλανήτη

Βλόγγος Αρκαδίας: Γνωρίστε το “μπαλκόνι” της κεντρικής Πελοποννήσου!

Ο Βλόγγος είναι ένα μικρό ιστορικό χωριό, ένας πετρόχτιστος οικισμός μόλις 9 χλμ. δυτικά της Δημητσάνας και 19 χιλιὀμετρα απὀ την Στεμνίτσα. Χτισμένο στο Μαίναλο, σε υψόμετρο 1.060 μέτρων, είναι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αρκαδίας και ανήκει στο δήμο Γορτυνίας.

Έχει λιγότερα από 50 σπίτια και μόλις 43 μόνιμους κατοίκους.

Βλόγγος Αρκαδίας

Παραδοσιακός Οικισμός

Ο Βλόγγος χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός το 1978 μετά μετά από εισήγηση αρχιτεκτονικής ομάδας τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – και μάλιστα από τους πρώτους στην Ελλάδα, μαζί με την Δημητσάνα, την Καρύταινα, τα Λαγκάδια και άλλους οικισμούς, σε όλη την επικράτεια.about:blank

Σε μεταγενέστερη αρχιτεκτονική μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), προτάθηκε να τεθεί στον πρώτο βαθμό προστασίας, κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παρόμοιες εισηγήσεις περαιτέρω προστασίας τού οικισμού έχουν καταγραφεί και σε άλλες μελέτες.

Το όνομα του χωριού

Το όνομά του παλαιότερα ήταν Λόγγος και σύμφωνα με προφορική παράδοση, το «Βλόγγος» καθιερώθηκε μετά από παραφθορά κατοίκου ο οποίος πρόφερε το όνομα «Βλόγγος». Περνώντας ο καιρός, η παρεφθαρμένη αυτή μορφή φέρεται να επεκράτησε και έτσι το «Λόγγος» μετατράπηκε σε «Βλόγγος».Ryanair: Πετάμε για Χανιά ΜΟΝΟ με 14 ευρώ! Ο Τάσος Δούσης σάς ξεναγεί στη μαγευτική πόλη!

Ταξιδεύουμε σε όλη την Ορεινή Αρκαδία, τον χειμερινό προορισμό με τις πολλές φυσικές ομορφιές!

Σύμφωνα με μια άλλη πιθανώς ετεροχρονισμένη ή επικρατέστερη εκδοχή, το «Βλόγγος» έχει σλαβικές ρίζες, αναγόμενες στον 6ο-8ο αιώνα, εποχή εποικισμού της κεντρικής Πελοποννήσου από Σλάβους νομάδες.

Ο Βλόγγος είναι ιστορικό χωριό καθώς συμμετείχε ενεργά στην Επανάσταση του 1821 και στους μετέπειτα εθνικούς αγώνες του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως μαρτυρούν ιστορικές αναφορές η προφορική παράδοση και το τοπικό Ηρώο.

Δείτε και Το μπαλκόνι του Πηλίου: Το χωριουδάκι με την ωραιότερη πλατεία της ορεινής Ελλάδας!

Το «μπαλκόνι της κεντρικής Πελοποννήσου»

Οι ντόπιοι το αποκαλούν «μπαλκόνι της κεντρικής Πελοποννήσου», αφού προσφέρει πανοραμική θέα στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, στον Ταΰγετο, το Λύκαιο όρος και τη Μίνθη. Όταν είναι «καθαρή» η ατμόσφαιρα, φαίνεται ολόκληρη η κοιλάδα του Αλφειού, από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του στη θάλασσα, καθώς και το Ιόνιο πέλαγος.Travel + Leisure: Η λίστα με τα καλύτερα “μυστικά” νησιά του κόσμου για διακοπές… incognito! (φωτο)

Αξίζει στο χωριό να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αη-Γιώργη που χρονολογείται από το 1815, με την περίφημη πηγή με τους “καντάλους” να αναβλύζει κάτω από αυτήν. Δίπλα από την εκκλησία υπάρχει δασύλλιο με καρυδιές 100 ετών!

Από την δεκαετία τού 1980 το χωριό έχει αποκτήσει κυρίως τουριστικό χαρακτήρα, με ελάχιστους κατοίκους τον χειμώνα. Για το λόγο αυτό παρατηρείται και εκτενής ανακαίνιση των πετρόκτιστων σπιτιών του οικισμού.

Δείτε εδώ ένα υπέροχο βίντεο και γνωρίστε όλο το δήμο Γορτυνίας και τις ομορφιές του!

ΓΟΡΤΥΝΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ - GORTINIA ARKADIAS GREECE

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,149LikesΚάντε Like
89,095 FollowersΑκολουθήστε
179,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ