Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο, βρίσκεται ένα χωριό περίπου 100 κατοίκων, πλούσιο σε ιστορία…
Οι Πρασσές είναι ένα χωριό, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για το παρελθόν του καθώς αναγράφεται στις απογραφές του 16ου αιώνα με 285 κατοίκους.
Διασώζει εντυπωσιακά μνημειακά Βενετσιάνικα κτίσματα και είναι αρκετά εύφορο με άφθονα νερά. Εντυπωσιακό είναι το παλιό ενετικό υδραγωγείο με την κρήνη και τις γούρνες.
Το χωριό Πρασσές που συναντάται και ως Πρασιές ή Πρασές, καταγράφεται ιστορικά από τους Ενετούς από τα τέλη του 16ου αιώνα. Επίσης, στο χωριό, εντοπίζονται τα υπολείμματα τριών κουλέδων. Το ένα από αυτά, κοντά στο φράγμα των ποταμών και τη γέφυρα Σιμά είναι από τα μνημειακά αξιοθέατα που μαζί με τα ενετικά κτίσματα του χωριού κεντρίζουν την προσοχή του επισκέπτη, όπως και το παλιό ενετικό υδραγωγείο με την κρήνη και τις γούρνες.
Στην θέση Καστρί υπάρχει ακόμη μεγάλη Υστερομινωική εγκατάσταση, με ίχνη γεωμετρικής και μετέπειτα κατοίκησης. Υπάρχουν τα υπολείμματα τριών κουλέδων.
Ανατολικά του χωριού υπάρχει η είσοδος για το Πρασιανό Φαράγγι με μοναδική χλωρίδα και πανίδα. Στα σύνορα με το Χρωμοναστήρι υπάρχει ένα Φαράγγι ένα «Απέραντο Δάσος» από ελιές και περιοχές με χαμηλή βλάστηση. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά σπήλαια, ανάμεσα στα οποία κάποια εντυπωσιάζουν για το φυσικό πλούτο τους, κάνοντας μας όλους να συμπεραίνουμε πως οι Πρασσές αποζημιώνουν τον επισκέπτη με την πλούσια ιστορία τους και την ασύγκριτη φυσική ομορφιά τους.
Οι Πρασσές ειναι ένα χωριό το οποίο συνταιριάζουν η ενετική αρχιτεκτονική παντρεμένη με το καταπράσινο φυσικό τοπίο, αφού «αγκαλιάζεται» από μια κοιλάδα του Ψηλορείτη.
Εκεί βρίσκεται και το περίφημο Πρασσανό φαράγγι με τη μεγάλη ποικιλία σε χλωροπανίδα στα νότια του χωριού, δίνοντας στους φυσιολάτρεις μια μαγευτική διαδρομή ανάμεσα σε επιβλητικούς βράχους.
Το φαράγγι
Tο Πρασσανό φαράγγι προσφέρει μια διαδρομή πανέμορφη, μεσα στο πράσινο και καταλήγει στον Πλατανιά, στα ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου.
Η περιοχή είναι ήσυχη ιδανικη για ξεκούραση και πικ-νικ. Το Πρασσανό φαράγγι αποτελεί ένα από τους πλέον σημαντικούς βιότοπους της Κρήτης στον οποίο ζουν όρνια, ένας μικρός πληθυσμός Σπιζαετών και ένα από τα τελευταία εναπομείναντα ζευγάρια γυπαετών των Βαλκανίων που έχουν βρει καταφύγιο στην περιοχή. Σύμφωνα με τους βοτανολόγους, το φαράγγι θεωρείται εξίσου σημαντικό με αυτό της Σαμαριάς.
Το Πρασσανό φαράγγι είναι προσιτό μόνο από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Οκτωβρίου, εξαιτίας των πολλών νερών που το διασχίζουν.